RAČUNARSKE MREŽE


Local Area Networks (lokalne računarske mreže ili popularno – LAN-ovi) nastale su usled potrebe za bržom i efikasnijom razmenom i raspodelom informacija i računarskih resursa (izvora) unutar preduzeća i kompanija.

Investicija koja se vrlo brzo isplati kroz smanjenje utrošenog vremena zaposlenih i deljenja uređaja u okviru računarske mreže. Iz tog razloga teško je naći kompaniju koja nema ili ne razmišlja da uvede LAN.


Radnici Tesla sistema u kompaniji Srbijaprojekt
na postavljanju računarske mreže

LAN omogućava podelu resursa kao što su:

  • Dokumenti – jedan od primarnih razloga za uspostavljanje mreže je što dokument urađen na bilo kom računaru može da se pregleda, ispravi, dopuni na drugom računaru u mreži bez kopiranja dokumenata na floppy, CD ili slično. Deljenje dokumenata će povećati produktivnost i ubrzati pristup informacijama.
  • Štampači – u situaciji kada računari nisu umreženi a hoćete da odštampate neki dokument (na vaš računar nije prikačen štampač) imate dva rešenja. Prvo je da prenesete uređaj na svoj računar, instalirate ga i odštampate dokument, a zatim vratite štampač odakle ste ga uzeli (i tako svaki put kada hoćete nešto da štampate). Drugo rešenje je da kopirate dokument na disketu, prekopirate ga na računar na kom je instaliran štampač i odštampate ga (pod uslovom da na tom računaru imate intaliran program u kom je dokument urađen). Ako su računari umreženi, potrebno je samo da selektujete štampač na svom računaru i pošaljete dokument na štampu kliknuvši na dugme Print.
  • Internet – ako su računari umreženi Internet veza može da se deli između tih računara
  • Fax serveri – bilo koji računar u mreži može da šalje i prima faksove

Primer: Imate jednu ili više kancelarija sa 2 ili više računara, štampačem i Internet vezom. LAN omogućava računarima da pristupe štampaču i Internetu, kao i razmenu dokumenata izmeću tih računara. Bez LAN-a štampač bi morao stalno da se premešta, dokumenti kopiraju na disketu, a pristup Internetu bi imao samo jedan računar.

Zbog veće pouzdanosti, bezbednosti podataka i kontrole pristupa instalira se Domain Controller (Server). Tada svako ko koristi mrežu mora da se loguje (dobija korisničko ime i lozinku da bi mogao da koristi računar). Samim tim server dodeljuje nivo dozovole za korišćenje resursa mreže. Na serveru može da se prati kad je koji računar uključen, isključen; koji korisnik i kad je otvarao, kopirao, kreirao, štampao određen dokument; greške i problemi na mreži; rezultati skeniranja antivirus programa. Server može da služi i za čuvanje rezervnih kopija podataka.

Tesla sistemi izvode kompletne radove, počev od idejnog rešenja, projekta, instalatersko-montažerskih radova, puštanja sistema u rad pa do održavanja računarske mreže i pojedinačnih računara.

 Tesla Sistemi su izveli najveću računarsku

mrežu u Srbiji (Blok 26, 5700 utičnica)

LOGIN
niste ulogovani
e-mail adresa:
lozinka:

Zaboravili ste lozinku?   

PRETRAŽIVAČ
Unesite reč ili frazu:

NEWSLETTER
Unesite Vašu Email adresu:

TESLA SISTEMI
Ekipa na terenu

 


 

 


SUPERBRANDS
Pogledajte fotografije i video sa svečane dodele nagrada »

KATALOG
Pogledajte katalog Tesla sistema »

ISO 9001

 

 

ISO 14001

 

 

ISO 18001

 

 

ISO 20000

 

 

ISO 22301

 

 

ISO 27001

 

 

ISO 50001

 

 

ISO 37001

 

 


NIKOLA TESLA
www.tesla-museum.org »